
Chocolade en wijn vormen sowieso een geslaagde combinatie en het hoeft dan niet noodzakelijk om dessertwijn te gaan!
Bij een stukje witte chocolade kan je uiteraard kiezen voor een zoete (dessert)wijn, zoals de Muscat de Beaumes de Venise van Château Juvenal of de Muscat de Rivesaltes van Treloar of Rossignol. Maar ook een sprankelijke Blanquette of Cava kan zeker en zorgt dan weer voor een mooi contrast.
Melkchocolade, lekker zoet en zacht, met een verre hint van bittere chocolade … Deze chocolade laat zich smakelijk vergezellen door een zachte rode wijn, zoals de Terre Forte van Alain Cavaillès.
Hoe krachtiger de chocolade smaakt, hoe krachtiger ook de wijn mag zijn. Durf gerust te kiezen voor een iets vollere rode wijn, zoals de Secret van Treloar (syrah).
De toets van noten in chocolade leent zich perfect voor een combinatie met een versterkte wijn of stevige dessertwijn. Denk bijvoorbeeld aan de Rivesaltes ambré van Rossignol.
Een stukje bittere pure chocolade vraagt om een robuust gezelschap, zoals de witte of rode Banyuls van Domaine du Traginer.