Wijn zonder sulfiet

Wat is sulfiet?

Sulfiet is een verzamelnaam voor stoffen met zwavel. Wijn bevat altijd sulfiet en wijnboeren voegen vaak nog extra sulfiet toe. Het zorgt ervoor dat de wijn niet oxideert, waardoor je hem langer kan bewaren. En het voorkomt dat ongewenste bacteriën en schimmels in de wijn kunnen groeien.

Waarom zonder sulfiet?

Als de dosis binnen de perken blijft, is er geen probleem. Maar vooral astmatische patiënten kunnen wel hoofdpijn krijgen of misselijk worden als ze te veel sulfiet binnenkrijgen. Dat is een allergische reactie.

Er is veel onderzoek gedaan naar de vraag of sulfiet kanker kan veroorzaken, maar uit alle studies blijkt dat dat niet zo is. Europa heeft strenge normen ingevoerd die de toegelaten hoeveelheid sulfiet erg beperken. De wijnen die je in de supermarkt vindt bevatten dus sowieso een lage dosis sulfiet.

Maar wijn zonder sulfiet heeft wel een meerwaarde voor onze gezondheid. Om sulfietvrije wijn te maken moet je druiven van een hoge kwaliteit gebruiken en ze biologisch telen. Daarom kan sulfietvrije wijn van een hogere kwaliteit zijn dan een gelijkaardige fles wijn met sulfiet.

100% sulfietvrij bestaat niet

Wijn bevat altijd een heel kleine dosis sulfiet, omdat druiven tijdens de gisting van nature een bepaalde hoeveelheid sulfiet produceren. Dat maakt de druiven gezond en sterk genoeg tegen oxidatie en bacteriën.

(bron: VRT)